Články

Jak podpořit zázrak zrození

Věra Volná, lektorka se specializací na rehabilitaci a masáže
Aromaterapie - časopis pro zdraví - podzim 2009

Existuje příjemný a bezproblémový porod? A lze se na něj připravit? V tomto směru je každá rada drahá – říkají nastávající maminky. Chodí, vyzvídají, naslouchají… A protože dobrých rad tohoto typu není nikdy dost, ráda se s vámi podělím nejen o poznatky ze své dlouholeté praxe, ale i zkušenosti mé kamarádky, porodní asistentky

Už se to blíží…

Blíží se konec těhotenství a nejen maminka, ale i miminko se chystají na onu velkou událost. Je úžasné, jak to malé stvoření, přestože je ještě v bříšku, všechno vnímá a je schopno se připravovat na porod a jeho dobrý průběh společně s maminkou. Stejně je tomu i naopak, každá maminka se naučí vnímat svoje miminko již před porodem.
A když jsme u porodu… kdo by nechtěl vědět, jaký bude mít alespoň zhruba průběh? Můj první tip je diagnostický. Veškeré možné komplikace při porodu se dají dopředu odhalit kineziologií – svalový test pažního svalu trvá přibližně dvacet minut a pro těhotnou ženu i miminko je naprosto bezpečný.

Nejlepší bylinky pro budoucí maminky

Ráda připojím i několik osvědčených bylinkových zkušeností.
Na vyrovnání hladiny červených krvinek velmi dobře působí vrbice bílá (rdesno blešník), která navíc vyniká i protizánětlivými účinky. Půl litru čaje z této bylinky by měla maminka pít denně, nejlépe vždy odpoledne.
Výborně „zafunguje“ také kontryhel, stačí dva dopolední hrnky čaje denně. Je to jediná bylinka, která dokáže čistit tělo od chemických látek a plísní. Čistí také krev a zlepšuje chuť mléka. Ale pozor, tuto pitnou kúru by si maminka neměla dopřávat déle než tři týdny. Kontryhel ředí krev, nedoporučuje se proto užívat jej dlouhodobě. Také ho nepoužíváme do směsí, s některými bylinami se totiž nesnáší.
Těsně před porodem je dobré pít také bylinky proti krvácení, na vyrovnání svalového tonusu a na rychlé stáhnutí ranek, tedy bylinky s dezinfekčním účinkem. Vhodná je směs, do které přidáme stejným dílem plody schizandry chinesis, rakytníku a šípku. K tomuto základnímu receptu můžeme přidat ještě půl dílu květů chrpy, která je vyhlášenou bylinkou stahující a čisticí, a pro dobrou chuť ještě plody jahodníku a maliníku. Tento čaj působí blahodárně na posílení celého těla. Je příjemně lahodný a pije se v množství půl litru denně v průběhu dne podle potřeby. Čaje se připravují následovně: kávovou lžičku drogy přelijeme 3 dcl vařící vody, necháme 15 minut vylouhovat (čaj z plodů 20 minut) a poté scedíme, pijeme pozvolna.

Olejová masáž od tatínka vždy vítána!

Poslední dny před porodem je velmi důležitý také tatínek, který pomáhá ke zlepšení porodu a zejména k vyrovnání psychiky své partnerky-maminky. Jedním ze způsobů, jak se může do příprav zapojit, je poskytnout jí jemnou masáž.
Postup je následující: maminka leží na boku na posteli a pro lepší rovnováhu má bříško podloženo ručníky. Tatínek jemnými krouživými tahy masíruje či jen vtírá uvolňující oleje na celou plochu jejích zad včetně křížové oblasti.
Masážní oleje jsou při této blahodárné činnosti důležitou složkou. Velmi dobré zkušenosti mám s čistými olejovými základy Original ATOK, zejména s olivovým olejem, do kterého lze přidat třezalkový macerát nebo éterický olej meduňky lékařské. Ale vhodným „hotovým“ přípravkem je například i masážní olej na bolesti zad, který byl k tomuto účelu na žádost maminek speciálně vyvinut.
Mezi stahy v počátcích porodu je vhodné, aby výše popsanou masáž prováděl tatínek i v porodnici. Masáž by však neměla trvat déle než deset minut. Důležité je, aby tatínek záda maminky jen jemně hladil a masáž neprováděl do hloubky. Také maminka sama se snaží připravit na porod a uvolňuje pánev speciálními cviky, které se naučila před porodem (tyto cviky by ji měli naučit v každé poradně). Některé maminky se před porodem velmi dobře uvolní také ve vodě.

Ulehčete si porod i v myšlenkách

Velkým pomocníkem při porodu jsou také představy a myšlenky. Je dobré děj porodu pozorovat s důvěrou a v klidu. V každém případě doporučuji zapomenout na stresy, nechat je doma nebo v minulosti a pevně se soustředit jen na tuto velkou událost. Každý stres je brzdou dobrého a rychlého porodu. Pod jeho vlivem se pánev stáhne, což je při porodu zcela nežádoucí, protože potřebujeme opak. Vše musí směřovat k uvolnění těla i uvolnění od jakékoli psychické zátěže. Právě tady může maminka porod velmi příznivě ovlivnit a podpořit myšlenkami. Když přicházejí stahy, měla by zůstat v klidu a v duchu požádat miminko, aby s ní plně spolupracovalo. Miminko spolupráci vždy přijímá. S každým počínajícím stahem by měla vnímat, že jde o dokonalý mechanizmus břišního svalu, který ji zase o kousek pomůže miminko posunout ven. Dítě je v celém tomto procesu napojeno na matku a sdílí její pocity, snaží se a pomáhá jí. Souhra všech pozitivních věcí – myšlenka, že miminko spolupracuje, stejně jako tělo maminky, které se roztahuje, aby pomohlo miminku vyjít ven, podpora a péče tatínka, stejně jako pozitivní přístup profesionálního a laskavého personálu porodnice… To vše je velké štěstí a okamžiky, které se nikdy nezapomínají!
A ještě dvě zkušenosti na závěr. Nenechejte miminko dlouho bez plodové vody, zvolte raději císařský řez. Předejdete riziku mozkových disfunkcí. A porody doma? Ty doporučuji jen s porodní asistentkou. Nikdy nevíte, co může nastat, i když vše vypadá dobře.